Instituită de Organizația Națiunilor Unite în anul 2017, Ziua Mondială a Albinei înseamnă recunoașterea importanței acesteia și a nevoii de a proteja această specie atât de importantă pentru ceea ce înseamnă viața pe Terra.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Ruralesalută crescătorii de albine și procesatorii de produse apicole din Romania și mulțumește celor 4.355 de beneficiari ai Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 care au solicitat și primit fonduri europene nerambursabile pentru proiecte în domeniul apicol!

Prin intermediul PNDR 2020, AFIR a finanțat 4.355 de proiecte de investiții în sectorul apicol, cu o valoare de 85 milioane de euro. Beneficiarii investițiilor apicole au accesat fonduri europene nerambursabile prin submăsurile 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole”, 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

„Înființarea pieței locale a produselor apicole din Jurilovca este unul dintre cele 8 proiecte finanțate prin Submăsura 16.4 „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol” ce vizează cooperarea actorilor locali în vederea susținerii lanțurilor scurte de aprovizionare cu produse apicole. Cele opt proiecte au primit finanțare pentru 42 membri, din care 23 sunt fermieri (exploatații care participă în proiectele de cooperare), iar valoarea publică contractată a acestor proiecte este de 716.006 euro.

20 mai – Ziua Mondială a Albinei