Datorită proprietăților sale curative, mierea a fost folosită încă din timpuri străvechi atât ca produs alimentar, cât și ca medicament.
Însă, pentru a beneficia de calitățile sale excepționale, mierea trebuie să fie consumată în forma ei crudă, neprelucrată.
Mierea are gust, nuanțe și proprietăți diferite în funcție de regiunea în care este extrasă, definită de un anumit tip de floră.
Culeasă din florile Dobrogei, Mierea de Jurilovca poate fi găsită în mai multe variante:
Miere de Rapiță
Prima miere din an, extrasă la mijlocul lunii mai.
Este mierea care cristalizează cel mai repede, căpătând o textură untoasă, tartinabilă, deosebit de agreată de copii la micul dejun.
Mierea de rapiță se remarcă printr-un parfum specific, mult diferit de alte tipuri de miere, și prin proprietățile sale ce ajută sistemul osos.


Miere de Salcâm
Mierea de salcâm are o nuanță aurie transparentă, este parfumată şi limpede.
Are multă fineţe şi un gust delicat, ceea ce o face să fie mult apreciată de consumatori.
În plus, este recomandată drept calmant gastric, stimulent pentru activitatea cardiac și expectorant.
Datorită conţinutului scăzut de glucoză, ea poate fi recomandată și pacinților diabetici, în cantități moderate (1-3 lingurițe pe zi). Consumată pe stomacul gol, poate diminua şi stabiliza glicemia.
Miere de tei
Este o miere cu o aromă puternică, bogată în nuanțe mentolate specifice și cu un gust balsamic persistent.
Este o miere de vară, cea mai parfumată miere din an, și foarte apreciată pentru proprietățile sale liniștitoare.
Se recomandă ca remediu împotriva oboselii şi stresului, este folosită drept calmant al sistemului nervos, cu rezultate recunoscute în tratarea și prevenirea insomniilor și a migrenelor.


Floarea-soarelui
Are proprietăţi tonice generale și un rol important în stimularea imunității. Se consideră că mierea de floarea-soarelui este cel mai puternic energizant, datorită florilor care urmăresc mereu soarele și captează cea mai mare cantitate de energie solară. Este singura miere care conține lecitină în stare pură.
Se recomandă în caz de anemie, stări de oboseală, efort fizic și intelectual.
Conţine multă glucoză, ceea ce determină cristalizarea sub forma unor cristale mari şi neregulate.
De reținut!
Cristalizarea mierii reprezintă, pentru consumatori, o garanție a produsului natural. Prin cristalizare, mierea din stare fluidă capătă consistență fără să-și schimbe calitățile nutritive și terapeutice.
În funcţie de originea florală, procesul de cristalizare este mai rapid sau mai lent: de exemplu, mierea de salcâm cristalizează cel mai greu – în câteva luni sau chiar un an – în timp ce la mierea de rapiță cristalizarea poate apărea chiar în decurs ce câteva zile de la extracție. Viteza de cristalizare depinde de conţinutul de glucoză, dar şi de prezenţa altor catalizatori precum particule de polen şi bucăţele de ceară, care servesc drept nucleu pentru cristalizare.
Mierea naturală poate conține urme de propolis, ceară sau polen.
Mierea poate fi introdusă în alimentația copiilor de la vârsta de 1 an.
Mierea naturală poate fi folosită la gătit pentru gustul deosebit pe care îl oferă preparatelor culinare, însă, atunci când este încălzită la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius, aceasta îşi pierde din subtanţele nutritive şi proprietăți.
S-a dovedit ştiinţific faptul că mierea naturală nu se alterează cu trecerea timpului, însă, conform normelor europene în vigoare, pe etichetă trebuie menţionat termenul de valabilitate, stabilit, convențional, la 2 ani.
Mierea contrafăcută este foarte periculoasă, în special pentru copii și pentru persoanele diabetice, prin aportul de zahăr şi alte substanţe chimice pe care le poate conţine (coloranţi, conservanţi, arome).
Cumpărați miere de la producători locali pe care îi cunoașteți și în care aveți încredere.
Alegeți Miere de Jurilovca, extrasă din stup cu grijă și respect pentru consumatorii de produse locale!